ЕРП Север спаси бедстващ щъркел в района на шуменското село Тръница

Публикувано на 03.08.2020

ЕРП Север спаси бедстващ щъркел в района на шуменското село Тръница

Екип на ЕРП Север организира спасяването на щъркел, оплетен във въже, висящо от гнездо в опасна близост до проводниците от електроразпределителната мрежа на шуменското с. Тръница. Въжето е било използвано от птицата при изграждането на гнездото. Сигналът за бедстващия щъркел е подаден от РИОСВ в община Нови пазар.

Спасителната акция се проведе от специалисти на дружеството с помощта на автовишка за работа на височина и при стриктно спазване на правилата за безопасност. Навременната реакция на екипа предотврати евентуалното попадане на птицата под напрежение и причиняването на наранявания по крайниците й.

Приоритет в дейността електроразпределение на ЕРП Север е опазването на живота и здравето на хората и животните. Всяка година, преди прелетния сезон на птиците, дружеството осъществява проекти в Североизточна България за инсталиране на прицезащитни устройства, птицебрани и защитни платформи за гнезда, които предпазват пернатите от досег с проводниците. Въпреки това, по време на активния сезон на гнездене и отглеждане на поколение се случва птиците да изпаднат в опасност в обсега на съоръженията от електроразпределителната мрежа. В такива случаи ЕРП Север се отзовава на сигнали за бедстващи пернати, подавани от страна на РИОСВ, Дружеството за защита на птиците, общински представители и местни жители.

Електроразпределителната компания апелира към гражданите за бдителност, предпазливост и задължително спазване на правилата за безопасност, когато извършват дейности или се намират в близост до въздушните електропроводни линии. Денонощният телефон за връзка и сигнали към ЕРП Север е 0700 161 61.

Още новини