ЕРП Север монтира щъркелови платформи за опазване здравето и живота на прелетните птици

Публикувано на 28.03.2022

ЕРП Север монтира щъркелови платформи за опазване здравето и живота на прелетните птици

Непосредствено преди пристигането на първите щъркели от юг в страната ни Електроразпределение Север – регион Шумен монтира платформи за щъркелови гнезда в селата Ясенково и Сини вир. Платформите са поставени на места с вече съществуващи гнезда, които се нуждаят от укрепване, за да отдалечат птиците от проводниците под напрежение и да предпазят от евентуално късо съединение. По рано тази година на територията на Североизточна България са монтирани общо 60 нови платформи. Електроразпределителното дружество извършва подобни дейности по електроразпределителните съоръжения с цел опазване живота и здравето на прелетните птици основно през периода есен – ранна пролет, когато те не са в страната и не се нарушава тяхното гнездене и отглеждане на поколение. През летния сезон птицезащитните дейности по мрежата са с по-ограничен обем и се работи по конкретни сигнали за неотложна намеса за защита на прелетните животни.

Щъркелите, като някои други животни, сами избират най-удобното за тях място за гнездене, като се съобразяват с населеност на района, въздушни течения около гнездото и други. Известни са с предпочитанието си на зони с живеещо население за отглеждане на своето поколение. Най-честите места за изграждане на гнезда от щъркелите са именно електрическите стълбове, в някои случаи дървета или комини на къщи. Доказало се е във времето, че не е удачно да се поставят платформи на стълбове, преди да се знае дали птиците ще изберат точно тях за гнездене, защото в масовия случай остават неизползвани. По тази причина Електроразпределение Север следи непрекъснато необходимостта от намеса за монтиране на птицезащитни съоръжения и платформи съобразно избраните от птиците места за гнездене, като работи в сътрудничество с Българското дружество за защита на птиците, РИОСВ и следва предписаните препоръки.

Грижата за околната среда и опазването на защитените видове е приоритет в работата на ЕРП Север. През периода 2020-2021 г. в обслужваната от дружеството територия са монтирани близо 19 500 броя различни видове птицезащитни устройства на стойност 1,3 млн. лева. Съоръженията са разположени в Североизточна България, където преминават миграционните маршрути на птиците.

Още новини