Електроразпределение Север реализира мерки за защита на птиците

Публикувано на 06.04.2020

Електроразпределение Север реализира мерки за защита на птиците

До 12 март тази година Електроразпределение Север монтира над 20 платформи за поставяне на щъркелови гнезда в селата Сребърна и Ситово в област Силистра, както и в населени места на общините Каолиново, Нови Пазар и Велики Преслав в област Шумен. По въздушните електропроводи в област Добрич служители на компанията успяха да поставят повече от 210 птицезащитни устройства. Плановете за останалите области на територията на Североизточна България обаче ще бъдат отменени заради въведеното извънредно положение от Народното събрание на Република България вследствие на разпространението на коронавируса COVID-19.

През последните години необходимостта от поставянето на пластмасови изолации за птицезащита се увеличи, тъй като се промени пътя на придвижване на прелетните птици. Инсталирането на многобройните ветрогенератори в Североизточна България накара много от пернатите видове да избират нови, непознати за тях пътища и места за кацане при прелитането им. „Това засилва опасността от попадане на птици под напрежение, създава и сериозни смущения в електрозахранването на някои райони обслужвани от компанията. За да гарантираме спокоен престой и гнездене на пернатите животни през топлите месеци в годината, сме в постоянен контакт с РИОСВ и кметствата. Реагираме по най-бързия начин на всички сигнали и координираме дейностите си (включително превантивните мерки, в които инвестираме) с Българското дружество за защита на птиците.“ – коментира директор „Безопасност на труда и опазване на околната среда“ в ЕНЕРГО-ПРО Варна – Пламен Петров.

През 2019 година за осигуряване на дългосрочно жизнени птичи популации и комфорт при гнездене и прелет, компанията е монтирала 4100 броя птицезащитни устройства в размер на 232 хил. лева и близо 100 броя платформи за гнезда в размер на над 11 хиляди лева.

Още новини