Електроразпределение Север инвестира 2,4 млн. лева в нови силови трансформатори в подстанции Чайка и Варна Изток

Публикувано на 19.07.2021

Електроразпределение Север инвестира 2,4 млн. лева в нови силови трансформатори в подстанции Чайка и Варна Изток

Въвеждането на двете съоръжения в експлоатация ще подобри електрозахранването на над 65 000 клиенти

Нов силов трансформатор от последно поколение с тегло 85 тона предстои да бъде монтиран от Електроразпределение Север в подстанция Чайка в град Варна. Той беше доставен със специализирана техника за превоз през изминалия уикенд. Новото съоръжение е произведено през тази година в завода на SGB Smith International GmbH – Румъния. В края на месеца същият модел трансформатор ще бъде транспортиран и монтиран и в подстанция Варна Изток отново в морския град. С подмяната на двете съоръжения ще се подобри електрозахранването на над 65 000 клиенти в централната част на Варна, както и в кварталите Чайка, Салтанат, Левски, Изгрев и Цветен квартал.

Поддържането на досега използваните трансформатори коства много усилия и разходи, което ги прави по-слабо ефективни. Новите съоръжения имат редица предимства със своите технически параметри. Номиналната им мощност е 40/50 MVA (мегаволтампера), генерират три пъти по-малки загуби и гарантират висока степен на сигурност на електрозахранване на потребителите.

Монтажът на двата трансформатора освен че ще подобри качеството и сигурността на електрозахранване на потребителите, ще позволи присъединяване на нови обекти към електроразпределителната мрежа в районите, които се захранват от двете подстанции. В същото време ще се създадат условия за развитие на мрежата средно напрежение и пренасочване на мощности за новоприсъединени клиенти в кварталите Бриз, Траката и Виница.

Общата инвестиция в модерните съоръжения е 2,4 милиона лева, като се очаква те да бъдат въведени в експлоатация до средата на месец август 2021 година. 

Още новини